# SWOWEA

#### Presents the Sixteenth Annual SWOWEA PLANT OPERATIONS SEMINAR

&

# **SWOWEA Sectional Meeting**

Thursday, November 16, 2017

Manor House 7440 Mason Montgomery Road Mason, Ohio 45040

### Hosted by SWOWEA PLANT OPERATIONS COMMITTEE

David Reinker	City of Miamisburg	Bryan McNutt	City of Middletown
Brandon Leeth	Henry P. Thompson	Jason Tincu	Brown and Caldwell
Alyssa Mayer	Hazen and Sawyer	Dave Wilson	BL Anderson
John Habig	City of Lebanon	Jim Pelton	Pelton Environmental
Kelli Jamison	B.L. Anderson	Rachel Oscherwitz	MSDGC
Keith Heffner	MSDGC	Connor Smith	Black and Veatch
Dave Pigg	Clermont County	Chris Zdinak	MSDGC

# SWOWEA EXECUTIVE COMMITTEE

Steven Reese	President, Hazen and Sawyer
Dave Wilson	Vice President, BL Anderson
Keith Heffner	Secretary, MSDGC
Erik Torgersen	Treasurer, Delaney and Associates
Kelly Kuhbander	1 Year Director, Strand Associates
David Reinker	2 Year Director, City of Miamisburg
Brandon Leeth	3 Year Director, Henry P. Thompson
Jason Tincu	Past President, Brown and Caldwell
Jason Tincu	State Delegate, Brown and Caldwell

	TENTATIVE AGE	NDA	
8:00 – 8:30 a.m.	Registration/Continental Breakfast	(Magnolia Room)	
	Session 1 Moderator: Jim Pelton Magnolia Room	Session 2 Moderator: Rachel Oscherwitz Augusta Room	
8:30 – 9:30 a.m.	<b>1A.</b> Getting the Grit Out Isaiah LaRue – Smith & Loveless	2A. Centrifuge Basics and Improvements in Centrifuge Technology Todd Marshall – GEA Mechanical	
	(OWEA-S-002241-OM-1.0hr)	(OWEA-S-002242-OM-1.0hr)	
9:30 – 10:00 a.m.	Morning Break with Refreshments	(Exhibit Area - Atrium)	
10:00 – 10:45 a.m.	<b>1B.</b> Lessons Learned in Turd Herding Jason Tincu – Brown and Caldwell Dave Wilson – BL Anderson	<b>2B.</b> Polymer Use Reduction Erin Widner – Deskins	
	(OWEA-S-002243-OM-0.75hr)	(OWEA-S-002244-OM-0.75 hr)	
10:45 – 11:30 a.m.	<b>1C.</b> Non-Destructive Testing for Asset	<b>2C.</b> Sludge Density Meters	
	Management	Stefano Antonacci – Valmet	
	<i>Terry Dull – SM&amp;E</i> (OWEA-B-00176-OM-0.75hr)	(OWEA-S-002246-OM-0.75 hr)	
11:30 – 12:30 p.m.	Lunch and SWOWEA Update Steven Reese - SWOWEA President	(Magnolia Room)	
	Session 3 Moderator: Jim Pel Magnolia Room	ton	
12:30 - 1:15 p.m.	<b>3A.</b> VFD Selection		
	<i>Larry Stanley - ABB</i> (OWEA-B-00175-OM-0.75hr)		
1:15 – 2:00 p.m.	<b>3B.</b> Importance of OSHA 10 and 30 Hour Training Programs Jim Willis – City of Hamilton (OWEA-B-00125-X-0.75hr)		
2:00 – 2:15 p.m.	Afternoon Break with Refreshments	(Exhibit Area - Atrium)	
2:15 – 3:00 p.m.	<b>3C.</b> Sidney WWTP Profile and Recent Upgrades Ken McAlexander and Gregg Mitchell – City of Sidney (OWEA-S-002247-OM-0.75hr)		
3:00 – 3:45 p.m.	<b>4C.</b> Welcome to My World - Tales from t Jon van Dommelen – Ohio EPA (OWEA-S-002248-OM-0.75hr)	the Files of the Compliance Assistance Unit	

#### **CONTACT HOURS**

Contact Hours have been submitted for 5.50 hours for Technical Sessions.

# **EXHIBITORS**

The Seminar will include an Exhibitor area displaying various products, equipment and services related to plant operations and maintenance.

# **SEMINAR REGISTRATION INFORMATION**

-Cost to attend-Early Registration - \$75 Late Registration/Walk In - \$90

#### Pre-Register Online no later than 11/08/16 to receive the reduced rate. www.ohiowea.org

Registrations accepted day of event on a "first come, first serve" basis, event size may be limited, pre-registration guarantees your seat. Pay at the door by cash or check; make checks payable to "SWOWEA".

# **Questions?**

Questions about registration?? (Note: early registration is on line only; number below is for questions/problems only)

> Alyssa Mayer (513) 469-5135 amayer@hazenandsawyer.com